Amszterdami sörfürdő
A söröket sokan csak hideg, enyhén kenyérízű, de végül keserűvé váló lágersörökként ismerik. Manapság a tömegtermelésre specializálódott sörgyárak ennek a hihetetlenül komplex italnak teljesen elvették a változatosságát, a végletekig egyszerűsítették, és ezzel sajnálatos módon valahol a fogyasztókat is megtévesztették.
Az évek során lebutított ízek és a lágersöröket előállító gyárak növekedése teljesen megváltoztatta a világ sörivási szokásait. Mivel a nagytermelők a termékeiket szinte bárhova képesek eljuttatni, a helyi kisüzemi főzdék jelentősége erősen csökkent. A legnagyobb kárt azonban maga az ital szenvedte, és vele együtt azok a sörivók, akik csak a kommerszhez jutnak hozzá. Pedig a változatosság, amivel ez az ital gyönyörködtethet, szinte végtelen, nem is beszélve arról, hogy milyen élvezetes egymás után felismerni az ízkomponenseket, a felhasznált anyagokat, amik együtt alkotnak harmonikus egészt. Egy olyan helyen, mint Amszterdam, erre könnyedén lehetőségünk nyílik. A várost megismerni lehetséges olyanoknak is, akik a sört, mint italt sosem emelik szájukhoz. De olyanoknak, akik legalább az új ízek felé éreznek nyitottságot, kötelező ezt a várost a beszerezhető sörök szemszögéből is megvizsgálni. Azoknak pedig, akik szeretik a folyékony kenyeret, valóságos paradicsomi kényeztetésben lehet részük. A holland nép egyetemes nyitottsága a sörök terén is komolyan megmutatkozik. A hazai termékek mellett természetes, hogy a szomszédos Belgium változatos sörvilága is képviseltetve van, de emellett Amerika, Németország, Nagy-Britannia és számos más ország főzdéinek sok-sok érdekes főzete is fellelhető. Ahhoz, hogy Amszterdamot, mint sört megismerjük, nem a Heineken és az Amstel gyárba kell ellátogatnunk. Ezekre pazarolni az időt, amikor kincseket is találhatunk nem más, mint dőreség. Így felejtsük el a nagy lágergyárakat, a megszokott ízeket és ugorjunk fejest egy kevesek által ismert és megértett birodalomba.
Amiket látogatni kell:
De Bierkoning: Hamar eláll az ember lélegzete, ha betéved a Dam Square közelében található kincsesbányába.
Hatalmas üveges sörkollekció a világ minden tájáról, sörirodalmi remekek, poharak széles választéka és tágra nyílt szemek: talán ezekkel lehet a legjobban jellemezni. Csak arra kell vigyázni, nehogy az ember elvesszen a kínálat dzsungelében, mert végül ideje sem marad várost nézni.
De Bekeerde Suster: Hangulatos, éjszakánként általában nagy embertömeget vonzó kocsma, amely sörfőzdeként is működik. Hangulatos, a régmúlt kocsmáit idéző belső design és az igényes sörök választéka teszi igazán naggyá.
Bierproeflokaal In De Wildeman: Kihagyhatatlan hely, egy viszonylag kisebb, de annál érdekesebb kis kocsma szintén a Dam Square közelében. Egészen hihetelen, több, mint száz sört felvonultató üveges kollekció mellett tizenhat különböző hordó van csapra verve. Nem véletlen, hogy a Flying Dog nevű sörfőzde a kocsma alapításának 25. évfordulójára egy külön sörrel is kedveskedett nekik, amit a kocsmában egyébként csapoltan lehet beszerezni.
A kóstolt sörök:
Hanssens Oude Gueuze: A gueuze sört gyakran belga champagneként is emlegetik, nem véletlenül. Bár a régebbi időkben gyakrabban fogyasztott sörfajta napjainkban ismét népszerűsödik, még mindig a ritkaságok kategóriájába sorolhatjuk. A gueuze sörtípus két eltérő évjáratú lambic (spontánerjesztésű belga sör) keveréke. A fiatalabbik szolgáltatja a cukrot, ami szükséges a sör további kb. fél éves erjedéséhez, ami már az üvegben megy végbe. A fiatalabb és idősebb lambic keverékének aránya eltérő, általában 1 éves lambic teszi ki a keverék ötven százalékát, a maradék ötvenet pedig 2-3 éves hordókból töltik ki. Az oude (old) jelző a sör neve előtt a készítési eljárásra utal. A gueuze sörök érdekes ízét sok serfőző igyekezett utólag hozzáadott cukorral egyszerűsíteni, így egy sokkal édesebb karakterű italt kapott, amit sokkal populárisabb lett. A 90-es évek végén megalakult HORAL (Hagyományos Eljárással Készült Lambic Sörök Bizottsága), a hagyományos főzési eljárást promotálva az oude kezőt csak azok elé a termékek elé biggyeszti, amikhez nem adnak utólag semmilyen cukrot.
A sör aromája alig-alig malátás, inkább gyümölcsös száraz fehérborra emlékeztet, enyhe sajtaromával vegyítve. A szinte nem is létező hab mögött igazi érték bújik meg, nagyon érdekes ízkombinácóval. Az eleinte megjelenő zöldalma, ribizli és meggyíz hamar átmegy egy száraz fanyar, kicsit ecetes és ciderszerű ízbe. A szájpadon kifejezett szárazságot és savanykás meggy utóízt hagy. Remekül kiegyensúlyozott, harmonikus sör, amiben a gyümölcsös frissesség és a savanyúság egymást kísérgetve jelenik meg.
Flying Dog IPA-k: A Brew dog mellett a Flying Dog napjaink egyik leghíresebb punk sörfőzdéje. A filozófiájuk lényege egy punkmozgalomra hajazó rebellió a nagyüzemi igénytelen sörkészítés ellen, saját speciális söreiket csatasorba állítva. A Flying dog egyik specialitása az IPA, vagy India Pale Ale. A sörtípus Amerikában hihetetlen népszerűségre tett szert az elmúlt évtizedekben, mára temérdek kis főzdének vált védjegyévé. Az amerikai komlófajták (pl. cascade, columbus) citrusossága, fűszeressége és enyhe gyantás íze kitűnő alapot ad a modern IPA-k előállításához. Az IPA története Nagy Britanniában kezdődött. A Brit kelet-indiai Társaság Indiai állomáshelyeire az anyaföldről akartak sört szállítani az ott állomásozóknak, azonban a tengeri út több, mint 6 hónapot vett igénybe, ami alatt a legtöbb ale megromlott, fogyaszthatatlanná vált. A sörök erőteljes komlózása azonban megóvta őket a tengeri úton, és iható állapotban érkeztek meg a Távol-keletre. Innen ered az erősen komlózott sörökre az IPA elnevezés, annak ellnére, hogy a serfőzők az indiai hajóutak előtt is ismerték már a komló tartósító hatását. Az IPA alapkarakterét tehát a benne levő komló adja.
Snake Dog IPA: Kiegyensúlyozott, harmonikus sör. Erőteljes fűszeres, citrusos aromája már előre jelzi, nem mindennapi versenyző akadt horgunkra. Vékony, kitartóan feszülő habja kicsit kesernyés, de jól egészíti ki a sör ízét. Az aranybarna sörben először megjelenik a fűszeresség, majd a citrusos-gyümölcsös íz is, kevés fenyőmagos-gyantás felhanggal. Enyhe karamelles édesség is jelen van. A fűszeresség megmarad a szájban, utóízként is csak kevés komlókeserűség jelentkezik.
Raging Bitch Belgian Style Ipa: A serfőzde fennállásának huszadik évfordulójára gyártott sör igazi meglepetés. Hasonlít az előbbi IPA-hoz, a lényegi eltérés az erőteljesebb, agresszívabb karakter, és az amarillo komló miatt megjelenő enyhe narancsos íz és aroma. Igazi üvegbe zárt démon, amely kieresztve igazi fűszeres-gyantás ízélményben részesíti a merész vállalkozókat.
In de Wildeman Farmhouse IPA: A Bierproeflokaal In de Wildeman nevű amszterdami kocsma 25. szülinapjának tiszteletére állították elő ezt az IPA-t. A belga sörélesztők ízkarakterét magában hordozó ital igazi fűszeres IPA, amelyben megjelenik a trópusi gyümölcsök, leginkább a mangó íze is. A kocsmában csapolva is beszerezhető.
De Bekeerde Suster sörei: A kocsmaként is üzemelő sörfőzde három sajátkészítésű csapoltat is kínál, amit helyben főznek. A blonde ros egy kellemesen frissítő és könnyed ale, aminek nagyon kellemesen domináló tönkölybúzakenyérre hajazó malátautóíze van. Komló jelenléte csak közepén érződik, keserűség szinte alig jellemzi. A witte ros egy szintén igen könnyű, tipikus belga búza, ami az édesebb, sült banános karaktert hordozza, kevésbé a gabonaízt. A Manke Monnik a sörfőzde tripelje, egy aranybarna színű, alapvetően malátás aromájú sör. A magasabb alkoholtartalom ellenére nem tűnik erősnek, a kezdeti malátás íz mellett a kellemes testesség is megjelenik, nagyon enyhe citrusossággal. A hidegben melengető, igen jó sör.
Barbar Honigbier: Sárgásbarna, tisztes habbal rendelkező sör, melynek aromájában a malátás élesztős érzet mellett megjelenik a méz is. Nehéz sör, az először megjelenő malátásság és enyhe trópusi gyümölcsíz utána érkezik a méz intenzív és erős, de melengető édes íze egy kevés élesztős érzéssel vegyítve.Az édessel kontrasztot képezve hamar keserű utóíz jelentkezik a száj hátsó részén.
Emellisse Milk stout: A milk stoutok szintén a ritkábban fellelhető sörök közé tartoznak. Ezekben a stoutokban, amelyekben a pörkölt feketemaláta felhasználása miatt kávészerű és kicsit szenes ízt érezhetünk, a glükóz mellé laktózt is adnak, amit a sörélesztők nem fermentálnak, ezáltal édesebb ízt kölcsönöznek az italnak. A sörnek barnásfeket színe és krémes habja mögött egy barnasörös kandiscukrossággal kezdődő íz után megjelenik a feketekávé erősebb íze, kevés zaccos kávés felhanggal, továbbá az igen édes tejkaramellíz, ami meg is marad végig utóízként a szájban.
Emelisse Imperial Doppelbock: Télen a hideg ellen védekezni próbálóknak jó választás a melengető hatás miatt, azonban kicsit kiegyensúlyozatlan sör. Sötétbarna színű, szép piszkosfehér, de vékony habbal. A duplabakokra jellemző erőteljes testesség itt egy kicsit a geil irányába csap át, az édes íz mellett kevés karamell- és csokoládéíz is érződik, majd utóízként édes alkoholos érzet marad a száj hátuljában.
Chouffe Bock 6666: Egy sokkal kiegyensúlyozottabb baksör sötétbarna színnel és vékony, fehéres, hamar eltűnő habbal. Közepesen testes, kicsit élénkebb sör, így kibontakozik az édeskaramelles íz mellett a maláta- és élesztőíz is. Alkoholos utóíz kevésbé jelentkezik.
Brouvertij Struis: Az egyik olyan sör, ami Hollandia büszkesége lehet. Erősebb belga ale típusú sör harmonikus, jól fogyasztható. Sötétebb barnás színű, piszkosfehér habja kenyér és karamellaromájú. Eleinte kellemes édes íz jelentkezik, kicsit milk stout-szerű, majd egy kicsit összetettebb élsztős és erdei gyümölcsös ízzel folytatódik, majd jellegzetes ale utóízt hagy a szájban.
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.