A mi Raviolink
Na ez már egy kicsivel idő és munkaigényesebb darab, de ha van egy szabad délelőttünk a hétvégén, simán bevállalható, pláne, ha segítenek nekünk. A ravioli alapból igazán szabadon értelmezhető étel, a tésztát azzal töltjük meg amivel csak akarjuk, mi egy spenót-ricotta-Serrano triót próbáltunk ki. Ami nélkül nehéz belevágni az egy tésztanyújtó, sodrófával én be nem vállalnám. És ez most kötelezően közös program, egyedül elég nyűgös. Kezeket belisztezni! Jön a tésztagyúrás!
Spenótos-ricottás ravioli Serrano sonkával
A tészta:
600g finomliszt(00-ás)
6db tojás
(Figyelem! A tésztagyúrás és tésztanyújtás kapcsán, az esetleges pillanatnyi sikertelenségből adódó dührohamokért nem vállalok felelősséget.)
Viccet félretéve, szerintem nagyon buli kézzel összegyúrni a tésztát, de gyakorlat nélkül tanácsosabb a konyhagép tésztakeverőjét használni. Azzal teljesen homogén állagú tésztát kapunk, könnyű lesz vele dolgozni. Ha sikerült összegyúrni, tegyük fóliába és pihentessük a hűtőben legalább fél órát.
A pihenő után kisebb darabokra szedjük és nekiállunk a mángorlónkkal nyújtani a tésztát, szép fokozatosan vastagabbtól az egyre vékonyabbig, végül a kb. 2mm-es vastagság lesz az ideális. Minden nyújtás után és előtt vékonyan lisztezzük be a tésztát különben könnyen elszakadhat. Ez a rész szerintem mindenképp segítő kézért kiált, én nem állnék neki egyedül:)
A ricottás spenót:
0,5 kiló friss spenót
250g ricotta
3-4 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió
A spenótot nagyon alaposan átmossuk 2-3-szor(még úgy is tiszta föld marad), majd egy korty olívaolajon feltesszük egy lábosba közepes lángra. Először alig fog beleférni a lábosba, de nyugi nagyon hamar össze fog esni. Közben mehet rá bors és 1-2 bő csipet őrölt szerecsendió. A sonka nagyon sós lesz, úgyhogy azzal óvatosan bánjunk! A amikor már megpuhult a spenót, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát is és lassanként a ricottát is adagoljuk. Végül egy elég krémes állagú tölteléket kapunk.
A ravioli:
A vékony tésztalapokból kör alakú formákat vágunk ki. aminek a közepére rakunk egy keveset a spenótból és egy kis "sonkafecnit". Végül finoman félbehajtjuk és az így keletkezett félkör peremét egy villával lenyomkodjkuk, hogy jól összetapadjon a széle. Ha nagyon nem akar összetapadni, egy felvert tojássárgájával bekenhetjük, az tuti megoldja.
Végül lobogó vízben kifőzzük, 3-4 percnél nem tart tovább mivel ez nem száraz tészta.
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.