Azték Popcorn

plumes de la cuisine , 2014.02.23. 13:59

Betelt a pohár! Elég volt abból, hogy moziba kelljen menni "nachosért", netán a Tacskó polcain lévő, hitvány ízű, 2/3-ad részt levegővel teli zacskókat vadásszuk az esti filmezéshez, Bundesliga-derbihez, vagy a vasárnap esti családi Bridge-partyhoz. Ne legyünk megalkuvók a multik kínálatával most se, mert a kényelmet választva ritkán tapasztalt élménytől fosztjuk meg magunkat.

Történetesen egy prágai kiruccanásunk alkalmával volt szerencsénk egy kisebb lokálban vedelni kulturáltan iszogatni, és az étlapon szerepelt egy "házi tortilla chips"(illetve ugyanez cseh nyelven) elnevezésű sörkorcsolya. Körbenéztünk, és minden derék bohém asztalán volt belőle, gondoltuk, beilleszkedünk mi is. Egy szó mint száz, bombasztikus volt. Friss, ropogós, nem volt agyonfűszerezve, érezhető volt a kukorica benne, és egy nagyon tiszta paradicsom ízű, jó darabos salsát kaptunk mellé. Az, hogy az utóbbin meglepődtem inkább szomorú. Szép hazánkban sajnos a paradicsom még mindig egyenlő a ketchuppal, a csípős pedig az erős pistával. Ezen élményeink alapján "Szent Grálként" lebegett a szemünk előtt, hogy mi is reprodukáljuk itthoni körülmények között. Lévén, hogy tél van, a drága és ízetlen interkontinentális paradicsom helyett egy ősibb azték gasztronómiai örökséget választottam körítésnek: a Guacamole-t.


jav4.jpg
Házi Tortilla Chips Guacamoléval

A tortillához: -1 bögre búza finomliszt

                   -1 bögre kukoricaliszt

                   -2 ek polenta(kukoricadara)

                   -2-3 dl meleg víz

                   -só, bors

A liszteket, a polentát egy teáskanál sót és ízlés szerint frissen őrölt borsot beleszórjuk egy jó mély tálba. Itt jön a kedvenc maszatolós rész: a gyúrás. Kisebb etapokban adagoljuk a meleg vizet, az, hogy mennyit vesz föl igencsak változó. A végén egy viszonylag jól kezelhető, kissé szakadásra hajlamos tésztát kell kapjunk, de vigyázzunk, ha nagyon morzsalékos, kell még bele víz. 10 percig pihentetjük, majd kb. 6-8 egyenlő részre szedjük, kis golyókat formázunk belőle, és bőven lisztezett felületen papírvékonyságú kör alakra nyújtjuk. Az így kapott tortilla lapokat olaj nélkül egy serpenyőben megpiritjuk mindkét oldalán, hogy kis barnás pöttyök jelenjenek meg rajta. Ha ezzel is megvagyunk bedurrantjuk a sütőt 220 fokra, a köröket 4 rusztikus cikkre vágjuk, mindkét oldalát bekenjük olíva olajjal, szórunk rá frissen őrölt sót és borsot, majd egy tepsiben mehet a sütőbe. Amikor már szép aranysárga a teteje, megfordítjuk őket, de a sütés semmiképpen nem tart tovább 10 percnél.

jav3.jpg

 A Guacamole: -3 közepes méretű avocado

                      -1 csokor friss koriander

                      -1 lime 

                      -1 szál friss chili paprika

                      -1 kisebb salottahagyma és 1 gerezd fokhagyma

                      -1 fürt koktélparadicsom 

                      -só és frissen őrölt bors
                       

Ezt már rém egyszerű elkészíteni. Akinek van otthon jó nagy mozsárja, annak most jött el az ideje, azték őseink ugyanis abban készítették a fáma szerint. Ha nincs megteszi egy mélyebb tál is. Az avokádót meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd durva darabokra vágva mehet a tálba. A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, a chillit kimagozzuk, aprítjuk és beledobjuk a tálba. A paradicsomból kikaparjuk a magokat, nagyobb darabokra vágjuk és hozzáadjuk a többihez. Rávágjuk még a friss koriandert, és belefacsarjuk a lime levét. Végül tetszés szerint törjük össze a mozsárban vagy a tálban egy villával, én szeretem, ha kissé darabos, de pépesíteni is lehet. A só, bors, chili szinteket mindenki maga ízlésére szabhatja, a koriander és a lime viszont legyen domináns.

javított2.jpg

Most pedig adjuk át magunkat az élvezetnek, jöhet az ízorgia!

Címkék: mexikó tortilla kukorica guacamole avokádó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr25827828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr725827828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása