Hamis rizottó

plumes de la cuisine , 2014.07.27. 18:21

 

Nálam a nyári időszámítás gasztronómiai szempontból két dolgot jelent: egyrészt, hogy minden nehézségtől mentesen naponta akár többször is  hozzájuthatok kedvenc zöldségeimhez, hiszen nemcsak a piacok, vásárterek árutól roskadozó kínálópultjai csábítanak remek lehetőségekkel, de a nagyanyám is rendre befut egy-egy jól megtermett mélyzöld cukkinivel, mellédobálva pár szem amorf alakú paradicsomot is. Ilyenkor aztán gyors ötletelésbe kezd a család, hogy mit kezdjünk a frissen szerzett zsákmánnyal, hiszen a nagy nyári befőzéseken és savanyúság eltevésen ilyenkor már rendre túlesünk. A másik fontos szempont az időjárás viszontagságaiból eredő kellemetlenségek kiküszöbölése: minél kevesebbet ég a gáz, és megy a sütő, annál jobb mindenkinek, sokszor még a szendergés is nehezemre esik 30 fokban, nemhogy a konyhai zsonglőrködés

 

DSC01163.JPG
 

Fentiek mellett a Hamis rizottó elkészítése mellett szól az az érv is, hogy nemcsak a roppanós, nyers zöldségek adják meg ennek az ételnek a mediterrán hangulatát, hanem a meleg rizsszemek alatt megolvadó fetasajt darabkák is, amelyet isten igazából a friss bazsalikom levelek koronáznak meg.

Hozzávalók:

(nem javaslom kihagyni, és cserélgetni sem az alapanyagokat, tényleg így lesz teljes,kerek egész az íze)

2 marék kerek szemű rizs

1 kisebb zsenge cukkini

10 szem koktélparadicsom

2 szál újhagyma

1 hegyes erős paprika

1 konzerv vörösbab

fetasajt (lehetőleg minél lágyabb)

1 szál chorizo

1 marék friss bazsalikomlevél

olívaolaj, só, bors

 

Mialatt a rizst megfőzzük, egy tálba összevágjuk a paradicsomot, a hagymát, rádobjuk a bazsalikomlevelet, meglocsoljuk olívaolajjal, és jól összekeverjük. Ha ez készen van, továbbhalmozzuk az élvezeteket: mehet bele a cukkini, a hegyes erős is karikákra szelve (ha jó fajta hegyes erőssel van dolgunk, 4-5 szeletnél nem lesz többre szükség, különben ehetetlenné válik az étel), majd a vörösbab a kolbásszal, legutoljára pedig a fetasajt. A tetejére helyezzük a még meleg (!) rizsünket: ezzel "betakarózva" a fetasajt még krémesebbé, még lágyabbá fog válni. Végül az egészet alaposan összekeverjük. A sóval érdemes óvatosan bánni a feta miatt. Nagyjából 15 perces művelet az egész, de az ízorgia garantált  :-)

DSC01169.JPG

Címkék: rizotto zöldségek fetasajt chorizo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr456549287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr276549287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása