4

Paradicsomleves ínyenceknek

plumes de la cuisine , 2014.09.19. 09:19

Sikerült megtalálnom minden idők egyik legzseniálisabb paradicsomleves receptjét. Nem, nem mondom el hol, egyrészt mert, ez itt még mindig nem a reklám helye, másrészt mert nagy levegőt véve több hozzávalón eszközöltem kisebb-nagyobb változtatásokat. Az eredmény egyszerűen mámorító, emberemlékezet óta nem ettem ennyire krémes zöldséglevest. De persze ehhez kellett a nagyim utánozhatatlan giga-mega édes-krémes-zamatos sűrített paradicsoma, amelyet minden évben oly gondosan tesz el, és sózza rá az unokákra ugyanilyen fáradhatatlanul. Innen is köszönet érte!

 

P_20140918_133510.jpg

Hozzávalók
 
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagy sárgarépa
1 zeller
2 dl házi tejszín vagy főzőkrém (tejboltból, ha lehet)
2 db tojás
1 dl jó minőségű vörösbor
2 evőkanál balzsamecet
2,5 dl sűrített paradicsom
2,5 dl alaplé
olívaolaj, szegfűszeg, fahéj, só, bors és egy csokor friss bazsalikom
A zöldségeket meghámozzuk, durvára összevágjuk, még a méretre sem kell figyelni, de azért nagyjából legyenek hasonló nagyságú darabok, és némi olívaolajon szépen lassan megpirítjuk. 10-15 perc után dobjunk a zöldség mixre 3 szem szegfűszeget és egy nagy csipet őrölt borsot, majd öntsük fel az alaplével, és adjunk neki még úgy 10-15 percet a tűzhelyen lassú tűz mellett.
A következő lépésben a sűrített paradicsom, a vörösbor és a balzsamecet díszes társaságával fokozzuk levesünk egyre mámorosabbá érő hangulatát. A turmixolás előtt közvetlenül már csak a bazsalikommal és egy leheletnyi fahéjjal borzoljuk a kedélyeket, aztán rábízzuk a robotgépre, hogy minden ízt és kompozíciót a helyére tegyen. Vigyázat! Előtte azonban érdemes aktív keresőmunkát folytatni a 3 db szegfűszeg jobb létre (kuka) szenderülése érdekében.
Utolsó előtti műveletként jöhet a kóstolás: só, bors, bazsalikom, ha hiányzik, most még lehet pótolni. Amíg a kreálmány hűl, üssünk fel két tojást, a sárgáját robotgéppel verjük fel, majd szép lassan adjuk hozzá a tejszínt is. Ha a leves nagyjából kihűlt!, lágyan, óvatosan belekeverhetjük a tejszínes masszát (amennyiben paradicsomos rántottát szeretnénk, előbb is próbálkozhatunk vele). Tálaláskor egy korty jó minőségű olívaolajjal, esetleg mozzarellával fokozhatjuk, még inkább kiemelhetjük a levesünk csodálatosan gazdag ízvilágát, lágyságát.
P_20140918_144705.jpg
 
P.S.: Ez a cucc olyan hamar fogy, mintha sose lett volna :)

Címkék: fantasztikus paradicsom balzsamecet vörösbor mozzarella paradicsomleves ízorgia

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr986710829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

háténimmár 2014.09.19. 19:26:14

Jól hangzik, bár nem nevezném paradicsomlevesnek, még ha van is benne paradicsom.

Lepkesulyu boxolók közé sem küldjük be a Klicskó-gyereket, csak mert ő is sporttars.

plumes de la cuisine 2014.09.20. 09:44:48

@háténimmár: Van igazság abban amit mondasz, de azt gondoltuk talán ehhez áll a legközelebb. Mégse nevezhettük hamis halászlének:)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.09.20. 15:02:32

Legyen paradicsomos zöldségleves :)

borzimorzi 2014.09.25. 10:37:05

Biztos fincsi ez is, de a paradicsomleves eredendően egy nem zsíros, nem hízlaló, könnyű leveske. Ezt leginkább paradicsomos-tejszínes luxuskalória-bombának lehetne elnevezni...

Üdv:
b
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr1006710829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

háténimmár 2014.09.19. 19:26:14

Jól hangzik, bár nem nevezném paradicsomlevesnek, még ha van is benne paradicsom.

Lepkesulyu boxolók közé sem küldjük be a Klicskó-gyereket, csak mert ő is sporttars.

plumes de la cuisine 2014.09.20. 09:44:48

@háténimmár: Van igazság abban amit mondasz, de azt gondoltuk talán ehhez áll a legközelebb. Mégse nevezhettük hamis halászlének:)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.09.20. 15:02:32

Legyen paradicsomos zöldségleves :)

borzimorzi 2014.09.25. 10:37:05

Biztos fincsi ez is, de a paradicsomleves eredendően egy nem zsíros, nem hízlaló, könnyű leveske. Ezt leginkább paradicsomos-tejszínes luxuskalória-bombának lehetne elnevezni...

Üdv:
b

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása