Egy személyre szabott fogás

plumes de la cuisine , 2012.10.13. 13:18

2012-10-13-651.jpg


        Eme hideg, őszi, fagyosan csipkedő reggelen, a 2012-es esztendő október havában született meg a nyertes fogása, mely reméljük nyerteshez illő nyertes fogás is lesz. A like-verseny győztesének gasztronómiai preferenciái közül a barna sör iránti fékezhetetlen szeretetét emeltük ki és öntöttük formába egy nem mindennapi fogás keretében. Bár Anna még nem tudja, milyen étellel fognak portáján kopogtatni az éhség elűzői, reméljük minden várakozását felül fogja múlni a kattintásáért cserébe asztalára hullott ajándék. A kóstolás után közzétesszük a kóstoló személyes véleményét is.

 

Lazac barnasör-bundás kaláccsal:

A kalács sütése (Bűvös Szakácsról)

300 g liszt
10 g élesztő 
25 g cukor
190 g vaj (szobahőmérsékletű)
4 tojás
5 cl langyos víz


A vízbe belemorzsoljuk az élesztőt. Keverőtálban összekeverjük a lisztet, sót, cukrot, hozzáadjuk a vizes élesztőt és a tojásokat. Jól elkeverjük.

Kézzel dagasztjuk tíz percig, majd hozzáadjuk a vajat, több részletben. Simára kidolgozzuk. Ruhával lefedjük, éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap röviden átdolgozzuk a tésztát, kivajazott-kilisztezett szögletes kenyérformá(k)ba tesszük (háromnegyedig töltjük). Három órán át langyos helyen kelesztjük. Tojássárgáját némi vízzel összeverünk, ezzel kenjük be a tetejét. 20-25 percig sütjük 200C-ºC-os sütőben. (Ki fog duzzadni a formából.)

Ha kész, kiborítjuk, rácson hagyjuk kihűlni (hogy alulról is szellőzzön).

2012-10-13-639.jpg

Miután kihűlt, 2 cm-es, viszonylag vastag szeleteket vágjuk.

Egy mély tányérban 2 dl barna sörbe (ajánlott barna sör: Bors Sherwood Ale, Rotburger Barna) belerakunk 5 teáskanál kristálycukrot, és hagyjuk öt perig oldódni, közben néha kevergetjük. Ezután röviden megáztatjuk ebben a kalácsszeletek mindkét oldalát és száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk (mint a bundáskenyeret). Óvatosan kezeljük a szeleteket, mert a kalács nagyon törékeny.

A lazac sütése:

2012-10-13-641.jpg

        A lazacszeletek sütésének titka, hogy ha lehet, a halszelet ne legyen 2 cm-nél vastagabb, akkor nehezebb a középső részeket is átsütni a széli részek kiszárítása nélkül. Egy közepes lángra felhevített serpenyőre nagyon kevés olajat löttyintünk, majd ráhelyezzük a lazacszeletet. Lehetőség szerint egy fordítással süssük meg, úgy, hogy mindkét oldala aranybarnára piruljon, de megnyomkodva kissé puhának érezzük belsejét. A hús színe a sütés alatt veszít élénkségéből, de halvány narancssárga-barack színűvé válik. A fordítás után bőven sózzuk-borsozzuk.

2012-10-13-649.jpg

Tálalás: A lazacszeleteket a kalácsra helyezzük, kevés rozmaringot teszünk a tetejére, ez ki fogja emelni a lazac testét, a kalács pedig finom és édes kísérőként fogja terelgetni a halat.

2012-10-13-653.jpg

Címkék: lazac kalács barna sör

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr824846055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr664846055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu