Pite Punjabi Style - ha egy brit Indiába tévedne...

plumes de la cuisine , 2013.02.02. 15:10

nyitó pitekép.jpg

        - Márpedig itt Indiában pite lesz és punktum, a hétszentségit is. - szögezte le egy napon Lord Beefpie, mikoron is egyik reggel, ülepét ágyáról felemelvén homlokon csókolta valami szédült múzsaféleség.

        Már majd egy éve rostokolt Indiában, alig győzte már kivárni a napot, mikor újra szeretett hazája földjére teheti a lábát. Kereskedelem ide, megkeresett pénzhalom oda, hiányoztak neki a honi hétköznapok: a londoni utcák csavargói, a zavaros sörök, az örömlányok nyávogó tömege, az ismerős fűszerezésű ételek, az asszonyi öl meleg érintése. Dühösen csörtetett le vityillójának fehér márványlépcsőin, s szinte ráförmedt az épp jól bevált currys csirkét készítő Aadeshre, kit szakácsnak bérelt fel érkezésének napján, lévén elfoglalt kereskedőként szemernyit sem értett a konyhaművészethez.

        - Aadesh, fiam, ma pitét fogsz csinálni! - azzal kiviharzott a konyhából.

   Aadesh nézte a már elkészített ételt, amivel órákat dolgozott. Gyerekkorától fogva ki nem állhatta a kárbaveszett munkát. Ura szeszélyes hangulatingadozásai pedig egyenesen az őrületbe kergették. Egyik nap friss bárány húsa legyen, a másikon fürjnek tojása, kész rémálom volt Lord Beefpienak főzni. Aadesh lecsapta egy szem fakanalát, felkötötte kendőjét a fejére, látta saját arcát visszatükröződni a fém sütőlapon.

        - Majd meglátjuk, ízleni fog-e a nagytiszteletű uraságnak a pite, ahogy mifelénk járja. - Azzal elindult, hogy végrehajtsa ördögi tervét.

curryspite2.jpg

Indiai pite (a Brit Kelet-Indiai Társaság emlékére)

Hozzávalók: (1 currys és 1 tandooris pitéhez)


1 egész csirkemell (1pár)
2 púpos teáskanál currypor és ugyanannyi tandoori keverék
2 marék bébispenót
1 dl tejszín (lehetőleg minél sűrűbb)
2 bő maréknyi pórehagyma 
2 gerezd fokhagyma
1 csomag fenyőmag megpirítva
Só, bors
1 csomag leveles tészta

A leveles tésztát jól belisztezett felületen kinyújtjuk, nagyjából 2-3 milliméter vastagságúra. A pite sütéséhez szükségünk lesz valamilyen fém vagy jénai üvegtálra, ami nem túl nagy. A lényeg, hogy hőálló legyen. Mi kis fém sütőformákat használtunk, így egyszemélyes adagokat tudtunk készíteni. A formát kivajazzuk és finoman kibéleljük a kinyújtott tésztával. Ezután még "üresen" betesszük 220 fokra előmelegített sütőbe 10 percre. 

Amíg a tészta sül elkészítjük a töltelékeket. A currys csirkéhez a fél csirkemellet nagyobb ujjbegynyi darabokra szeleteljük és összeforgatjuk a curryporral. Apróra vágunk 1 marék póréhagymát valamint 1 gerezd fokhagymát és közepes lángon, kevés olajon összepároljuk, majd rádobjuk a húst. Ne süssük sokáig, éppen legyen átsülve, de ne legyen száraz, a sütőben úgyis fog még melegedni. A végén ráöntjuk a tejszínt és beledobunk 1 marék bébispenótot. Ha ez összefonnyadt, akkor kész a töltelék, utolsó simításként sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és szórjuk meg a pirított fenyőmag felével. 

currys csirke serp.jpg



A tandooris tölteléket hasonló lépések sorozatán készítjük el, azonban tejszín nélkül. A felvágott fél csirkemellet összekeverjük a tandoori fűszerrel, a maradék póré- és fokhagymát összepároljuk, rádobjuk a húst, majd amikor megsült, jöhet a bébispenót, só, bors fenyőmag ugyanúgy, ahogy a currys változatnál. Ez a töltelék szárazabb lesz, akinek van kedve, ezt is kipróbálhatja tejszínnel.

currys csirke serp2.jpg

A kissé megsült pitealapba beletöltjük a töltelékeket, és a tetejét kis kör alakú leveles tészta darabbal lezárjuk.

nyespite.JPG

Ha a currys húsnak túl sok leve van, le lehet szűrni és a levét a tálalásnál szószként használni. A pite tetejét egy tojás sárgájával lekenjük majd ismét sütőbe tesszük 220 fokra 15-20 perc erejéig, amíg szép aranybarnára sül. Amikor kész kivesszük a piteedényből és tálalhatjuk. Még nincs vége!!!

pite kesz.jpg

pitekesz2.jpg

Sörkedvelőknek IPA-hoz ajánljuk, vagy egy Fóti Keserű Méz Winternachthoz. Az IPA-t különösen a curryhez tudnánk elképzelni.

kepsorrel.jpg

Címkék: india pite curry tandoori

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr625058520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr665058520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása