Hamis rizottó
Nálam a nyári időszámítás gasztronómiai szempontból két dolgot jelent: egyrészt, hogy minden nehézségtől mentesen naponta akár többször is hozzájuthatok kedvenc zöldségeimhez, hiszen nemcsak a piacok, vásárterek árutól roskadozó kínálópultjai csábítanak remek lehetőségekkel, de a nagyanyám is rendre befut egy-egy jól megtermett mélyzöld cukkinivel, mellédobálva pár szem amorf alakú paradicsomot is. Ilyenkor aztán gyors ötletelésbe kezd a család, hogy mit kezdjünk a frissen szerzett zsákmánnyal, hiszen a nagy nyári befőzéseken és savanyúság eltevésen ilyenkor már rendre túlesünk. A másik fontos szempont az időjárás viszontagságaiból eredő kellemetlenségek kiküszöbölése: minél kevesebbet ég a gáz, és megy a sütő, annál jobb mindenkinek, sokszor még a szendergés is nehezemre esik 30 fokban, nemhogy a konyhai zsonglőrködés.
Fentiek mellett a Hamis rizottó elkészítése mellett szól az az érv is, hogy nemcsak a roppanós, nyers zöldségek adják meg ennek az ételnek a mediterrán hangulatát, hanem a meleg rizsszemek alatt megolvadó fetasajt darabkák is, amelyet isten igazából a friss bazsalikom levelek koronáznak meg.
Hozzávalók:
(nem javaslom kihagyni, és cserélgetni sem az alapanyagokat, tényleg így lesz teljes,kerek egész az íze)
2 marék kerek szemű rizs
1 kisebb zsenge cukkini
10 szem koktélparadicsom
2 szál újhagyma
1 hegyes erős paprika
1 konzerv vörösbab
fetasajt (lehetőleg minél lágyabb)
1 szál chorizo
1 marék friss bazsalikomlevél
olívaolaj, só, bors
Mialatt a rizst megfőzzük, egy tálba összevágjuk a paradicsomot, a hagymát, rádobjuk a bazsalikomlevelet, meglocsoljuk olívaolajjal, és jól összekeverjük. Ha ez készen van, továbbhalmozzuk az élvezeteket: mehet bele a cukkini, a hegyes erős is karikákra szelve (ha jó fajta hegyes erőssel van dolgunk, 4-5 szeletnél nem lesz többre szükség, különben ehetetlenné válik az étel), majd a vörösbab a kolbásszal, legutoljára pedig a fetasajt. A tetejére helyezzük a még meleg (!) rizsünket: ezzel "betakarózva" a fetasajt még krémesebbé, még lágyabbá fog válni. Végül az egészet alaposan összekeverjük. A sóval érdemes óvatosan bánni a feta miatt. Nagyjából 15 perces művelet az egész, de az ízorgia garantált :-)
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.