1

Az ősz üstököse: Sütőtökleves

plumes de la cuisine , 2013.10.20. 20:48

A sütőtök, valljuk be, az ősz sztárja, az őszi konyhának esszenciális tartozéka. De lássunk túl a töklámpás-farigcsálás és a bébitáp alkotta unalmas hegyeken és vegyük észre a felkelő nap sugarai közt nyiladozó sütőtöklevesben rejlő tengernyi lehetőséget. Elképesztően izgalmas ízvilágot lehet kihozni belőle, csak persze nem árt tudni a titkot hozzá. Mindannyian ettünk már sütőtöklevest, ismerjük annak édes ízkvalitását, de sokunknak fogalma sincs mire képes még, ha netán chilivel, friss rozmaringgal, vagy zsályával találkozik.


IMAG1005.jpg
Íme, a titok nyitja:

Zsályás-rozmaringos sütőtökleves

- 2 db megtisztított, felaprított lila hagyma

- 3 szál megtisztított, felaprított zellerszál

- 2 db hámozott, felaprított sárgarépa

- 4 gerezd felaprított fokhagyma

- 2 szál friss rozmaring levelei

- 1 kimagozott, finomra aprított chili

- 3 kg meghámozott, felaprított sonka- vagy muskotálytök

- egy jó marék friss zsálya levél

- extra szűz olívaolaj, tökmagolaj

- tengeri só, frissen őrölt bors

- 2 liter jó minőségű zöldségalaplé


Egy nagy lábosba bő korty olívaolajon kicsit megpirítjuk a zsályalevelek felét. Amikor már kezd sötétedni és serceg, kiszedjük a leveleket, és egy konyhai papírtörlőre félrerakjuk a tálalásig. Az olíva ilyenkorra már átvette a zsálya ízét, úgyhogy mehet is rá a zeller, répa, hagyma, fokhagyma, a friss rozmaring levelek és a maradék zsálya, kevés só, bors, valamint a chili. Ezeket kb. 10 percig üvegesre pároljuk közepes lángon, majd rádobjuk a felaprított tököt és felöntjük az alaplével, úgy, hogy pont ellepje. Innentől addig főzzük gyöngyöző lángon amíg a tök teljesen megpuhul, ez nagyjából fél-háromnegyed órát jelent. A végére pedig marad az a lépés amivel nagyon könnyen disznóóllá varázsolhatjuk a konyhánkat: a turmixolás. Én szeretem kissé darabosabbra hagyni, de ez ízlés kérdése. Óva intek mindenkit attól, hogy melegen álljon neki a sóharmóniát beállítani, hagyjuk kissé kihűlni és utána ízesítsük véglegesre. Ha maradt friss még rozmaring, azt is nagyon jó a végén beleszórni. Tálaláskor a pirított zsályaleveleket tesszük a tetejére és persze mi mást csöpögtessünk rá, mint tökmagolajat.

Jó étvágyat mindenkinek!:)

IMAG1044.jpg

IMAG1038.jpg

Címkék: leves ősz sütőtők sütőtökleves

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr595589853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr515589853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása