2

Amikor egy rétes pimaszul forradalmi!

plumes de la cuisine , 2015.02.15. 10:38

 

Jó-jó, a rétest sose lehet megunni, legyen az édes vagy sós,egyszerűen tökéletes. De nem árt néha elrugaszkodni a valóságtól, és ráébredni, hogy nemcsak fahéjas - almás, túrós - mazsolás változatban működik. De még mennyire, hogy nem!


Be kell vallanom, hogy a réteslap mirelit volt, de kit érdekel, ha megtölthetem csomó speckó, minőségi alapanyaggal? Szóval a Csariban még épp elkaptuk a tejboltos nénit, mondtuk is neki, gyorsan két merőkanállal abból a jó kis bryndzából, meg egyet a tehéntúróból. Láttam, nagyon menne már, úgyhogy rohamtempóban kérve-kérleltük a yoghurtjából is adjon gyorsan egy pohárkával még. Ez lesz az egyik rétes töltelékünk alapja. Na, meg a piros kaliforniai paprika, amire ebben a nyálkás téli időszakban igen csak nehéz szert tenni.


1. Bryndzával, sült paprikával és chorizoval töltött:

Nos, a bryndzát egyáltalán nem muszáj bármivel összekutyulni, magában is csodálatos. Mi egy picit tartottunk tőle, hogy karakteres ízével elviszi a rétes-bulit, ezért egy merőkanál tehéntúrót és yoghurtot mertünk mellé. Sóztuk, borsoztuk, réteslap aljára helyeztük. Eztán jött a sült, meghámozott kaliforniai paprika (megelőző eljárás: a paprikát egészben addig sütjük, amíg hólyagossá nem válik a héja, ezután könnyen eltávolítható a külső rész), tetejére pedig egy szál chorizo (vagy bármilyen más szárazkolbász). Majd az egészet szépen, óvatosan, becégezgetve felcsavarjuk.


2. Hússal, spenóttal, füstölt sajttal töltött:

Variációk rétesre part Zwei. Kisérletező kedvünkben talált minket a nap sugara, meg amúgy is volt otthon maradék pulykacomb, így viszonylag nagy volt az egyetértés abban, hogy csináljunk még egy fajta sós rétest. A spenót ugyanolyan ritka, mint a jól megérett paprika vagy paradicsom ez idő tájt, úgyhogy alapos kutatómunkát igényelt, míg találtunk egy árust, akinél fel is vásárultunk bő félkilót a portékából. A pulykacombunk egyébként egy igen ízletes darab: bő olívaolajban, sóban átforgatva pár szelet citrom szelettel, fokhagymával és friss rozmaringgal a hóna alatt süldögélt. Ennek tudatában a spenótleveleket nem is fűszereztem agyon, alapos átmosásután csupán némi fokhagymával pároltam összeesésig. Az apróra vágott pipi-combot a rétes közepére helyeztem, rádobtam a megfonyasztott spenótlevelest és rászórtam némi füstölt mozzarella sajtot.


A feltekert réteseket egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, megkentem tojással, meghintettem egy csipet sóval, végül lenmagot szórtam a tetejére. Ennyi az egész! Kb. fél óráig kell sütni a kis kígyócskákat, de azért érdemes rápillantani, mert sütője válogatja...


A ropogósra sült, aranybarna rétesünk mellé  egy könnyed lime-os, rozmaringos yoghurtot készítettünk mártogatósnak.


Meggyőződésünk, hogy ebben a kajában van lehetőség, van lehetőség arra, hogy mindenki kicsit feszegesse saját kreativitásának széles határait :)


 

img_20150215_101947.jpg

 


img_20150215_095534.jpg

 

Címkék: spenót rétes pulykacomb sült paprika chorizo tekeredik a rétes kígyó akar lenni

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr207176583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fogyasztói magastartás 2015.02.16. 17:51:25

ma már minden, magát a konyha ördögének hívő újragondol
inkább főzni/sütni kéne tudni

plumes de la cuisine 2015.02.16. 18:01:47

Sajnos nem vagyunk a konyha ördögei, bár úgy volna... Önimádatunk azonban akkora, hogy muszáj világgá kürtölnünk szinte mindent amit kotyvasztunk.

Amúgy igaz amit mondasz, full mainstream amit nyomunk, cserébe az ellenoldalon is van némi igazság: ma már minden aktív internethasználó ember szakmai kritikus. Struggle for life:)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr147176583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fogyasztói magastartás 2015.02.16. 17:51:25

ma már minden, magát a konyha ördögének hívő újragondol
inkább főzni/sütni kéne tudni

plumes de la cuisine 2015.02.16. 18:01:47

Sajnos nem vagyunk a konyha ördögei, bár úgy volna... Önimádatunk azonban akkora, hogy muszáj világgá kürtölnünk szinte mindent amit kotyvasztunk.

Amúgy igaz amit mondasz, full mainstream amit nyomunk, cserébe az ellenoldalon is van némi igazság: ma már minden aktív internethasználó ember szakmai kritikus. Struggle for life:)

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása