2

Készítsünk sajtot házilag!

plumes de la cuisine , 2013.08.01. 17:21

imag0636_1375361475.jpg_3264x1840

Home made sajt

Az alapreceptünk tényleg igazán egyszerű, utána pedig ki hogyan, kénye-kedve szerint ízesítheti. Az alább leírt variációkat mi már leteszteltük és egytől-egyig nagyon beváltak. Természetesen a végkifejlet nagyban függ a választott alapanyagok minőségétől, annál is inkább, mert a boltban kapható teljes tejek(3,5%), túrók kétszer annyiba kerülnek, mint a közeli termelői tejboltnál kaphatók. Akinek tahát van a közelében tejbolt, ne legyen rest betérni, hiszen finomabb és olcsóbb is.

Kb. 650g sajthoz:


-1 liter teljes tej(3,5%-os)

-500g tehéntúró vagy juhtúró

-1 ek. só, 1 ek. szódabikarbóna

-60 g vaj

-egyéb fűszer(ek), mindenki ahogyan szeretné

Plusz szükségünk lesz hozzá egy sűrűn szőtt konyhai rongy/kendő(pl. vászon).

A tejet a túróval együtt felrajkuk egy lábosba közepes lángra melegedni, közben folyamatosan kevergetjük, kicsit szétszedjük a túrót. Ahogyan melegszik szépen látni lehet majd, hogy a tej elkezd savósodni. Nagyjából 10 percig tart ez a rész, látni fogjátok, hogy szétválik két külön halmazra. Amint ez megvan jöhet a szűrés. Eleinte én is szerencsétlenkedtem vele, de a tuti módszer az lett, hogy egy edény fölött tartottam "kifeszítve" a rongyot és rámertem a savós túrót. Ha sikerült mindet átmerni, akkor a kendő négy sarkára csomót kötünk és annál fogva felakasztjuk valahova(ez szintén okozott egy kevés mérnöki fejtörést, de megoldható), a lényeg, hogy a tál maradjon alatta és hagyjuk a saját súlyától lecsöpögni. Attól függően lesz, hogy mennyit hagyjuk csöpögni lesz lágyabb vagy keményebb a sajtunk. A kendőben tehát kaptunk egy nagy adsag krémes állagú túrót, amit megint felrakunk melegedni egy lábosba a vajjal együtt. Kevergetjük és hozzáadjuk a sót, szódabikarbónát és a fűszereket amiket imádunk. A végén egy kivajazott vagy olívaolajjal vékonyan kikent üvegedénybe tesszük. Hagyjuk 2-3 órát szobahőn száradni, aztán mehet a hűtőbe. 

Érlelni 1-2 napig érdemes amíg jobban összáll, aztán lehet nekiállni elpusztítani:)

Amilyen ízesítéseket mi kipróbáltunk:

-Friss rozmaringos, citromhéjas

-Friss bazsalikomos

-Borsos-póréhagymás

Ezek közül tutira a hagymás lett a legkirályabb, van egy enyhén édeskés karaktere ami igazán különlegessé teszi. Mindezeket a vajjal való összemelegítéskor adjuk hozzá, a hagymát érdemes kicsit lepirítani előtte. 

Címkék: sajt home made

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr315438415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plumes de la cuisine 2013.08.01. 18:29:50

Köszi! sörkorcsolyának is kiváló!:)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr85438415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plumes de la cuisine 2013.08.01. 18:29:50

Köszi! sörkorcsolyának is kiváló!:)

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása