Zsenge spenótleves lime-mal
Nos, tulajdonképpen, ha őszinte akarok lenni, akkor ez az ötlet amiatt a keserű szájíz miatt született, ami a reggelire elfogyasztott 2 pár virsli elfogyasztása után költözött a számba. Nem kérem, nem a virsli volt tele kininnel... A saját elmém hagyott cserben. Történetesen megfeledkeztem arról, hogy húsvét előtti pénteken "nem illik" húst fogyasztani. Ez nem ildom kérdése tudom, de a hozzám hasonló fővárosi puding alakoknak már csak ez maradt. Ez az egy nap! Negyven helyett.
A történtek után két dolog boldogított. Egyrészt kivételesen bíztam abban, hogy a megnemnevezett gyártmányú virsliben minél kevesebb hús volt, másrészt úgy gondoltam, napközben azért még korrigálhatok a hibámon. Így esett az eset, hogy a vásárcsarnokban gyönyörű friss spenótlevelet találtam és készítettem egy rendkívül üde és könnyű, kifejezetten tavaszias levest.
Lime-os spenótleves buggyantott tojással
Hozzávalók:
- fél kiló friss spenótlevél
- 1 liter zöldségalaplé
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 lime
- 1 pohár joghurt
- 1 tojás/fő
- só. bors, olívaolaj, szerecsendió
Előkészületként spenótot 4-5-ször nagyon alaposan átmossuk hideg vízzel. A lemosható föld mennyisége kvantálhatatlan, sosem fogy el. A fokhagymákat megpucoljuk és apróra vágjuk, közepes lángon két "löttyintésnyi" olívaolajon rövid ideig dinszteljük. Ne várjuk meg, amíg megbarnul, dobjuk hozzá a spenótot. Eleinte alig fog beleférni a lábosba, de nem kell aggódni, pillanatok alatt összeesik. Tegyünk rá sót, borsot és kb. fél teáskanálnyi őrölt szerecsendiót. Amint az összes levél megfonnyadt kissé, öntsük fel az alaplével, és gyöngyöztessük még 5 percig. Közben készítsük el a buggyantott tojást. Kisebb lábosban melegítsünk fel vizet, tegyünk bele 1 teáskanál balzsamecetet. Amint elkezd forrni beleverjük a tojást és hagyjuk főni 3 percig. Utána kiemeljük és hideg vízbe mártjuk pár másodpercig. Akkor az ideális, ha a sárgája még kifolyik, amint megvágjuk. A levest végül behabarjuk a joghurttal, és legeslegvégül mehet bele egy fél lime leve, vagy egy egész, attól függ mekkora, illetve ki hogyan szereti.
Tessék szépen nekiállni! Itt a tavasz, dagad a a... aaa... a SPENÓT!
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.