Business in Gastronomy avagy álommegvalósítás mesterfokon

plumes de la cuisine , 2013.11.23. 18:18

Rendhagyó eseményre invitált bennünket a fiatal nők boldogulását zászlósrúdjára tűző Effemine egyesület. A november 20-án megrendezésre került gasztro-estjük keretében arra a komplexnek tűnő kérdésre keresték a választ, hogy elég-e egy csalogató étel ahhoz, hogy egy vendéglátóipari-egységet sikeresnek könyveljen el, nemcsak a vendégsereg, de az adott szakma is, avagy szükségeltetik a tudatos marketing-építés? 

Akik a válaszokat kifőzték: Gianni a Trattoria Pomo D'ORO-ból, Sallay Fanni a Cake Shop-ból, Bolyki János a Bolyki Pincészettől, valamint Nemesvölgyi Attila a Sarki Fűszeres képviseletében. A kerekasztal-beszélgetés moderálását pedig Jókúti Andrásra a Világevő blog szerkesztőjére bízták, aki aztán a másfél óra alatt tanúbizonyságot is tett a rá szabott szerepre való alkalmasságról, rendreutasítva az egyébként szószátyár és a hallgatóságnak ki-ki integető Giannit.

ps_foodchemist_f.jpg

A rendezvény célja az volt, hogy a vendéglátóiparban vállalkozni vágyó lelkes fiatalok számára megmutassák, mik a releváns szempontjai és tapasztalatai a már befutott, sikeres vállalkozással rendelkezőknek. Az előadók egyébként egyöntetűen egyetértettek abban, hogy a sikeres vállalkozáshoz sok-sok türelem és kitartás igényeltetik, valamint temérdek áldozatot kell hozni álmaink megvalósítása érdekében. Mondhatnánk „rögös út vezet a boldogságig”. Alapvetően azonban az elénk gördülő akadályok nem szabad, hogy felülkerekedjenek rajtunk, hinnünk kell abban, amit megálmodtunk. Az ebből fakadó erőnk pedig elég kell legyen a problémák leküzdéséhez.

A beszélgetés menete közben igen sok szempont került górcső alá. Legelsőként a lokáció kérdése, melyet mindenki szerint fontos mérlegelni. Sallay Fanni véleménye szerint nem feltétlenül muszáj központi, turisztikailag frekventált helyet választani, hiszen „ a jó bornak sem kell cégér”, másrészről megtörténhet az is, hogy egy új, de sikeres vállalkozás miatt fog felértékelődni egy adott terület. Nemesvölgyi Attila úgy vélte a koncepció fontosabb, mint a lokáció, hiszen a Pozsonyi út sincsen a központban, mégis működőképes, cserébe így sokkal családiasabb hangulatot tudtak megteremteni. Gianni legfontosabbként azt emelte ki, hogy egy étterembe betérni igenis élmény kell legyen. Nem csupán egy bemegyek-eszem-fizetek. Mindent szeretettel és odaadással kell csinálni, de még ennél is fontosabb, hogy ezt a megfelelő kommunikációs eszközökkel éreztetnünk is kell a betérő vendéggel, máskülönben nem ér semmit a törődés.
A Business Plan-ről alkotott vélemény egyöntetűen negatív volt, mivel azok a résztvevők szerint csak számok halmaza, melyhez ideig-óráig tartani tudjuk magunkat, de a tapasztalatok szerint úgy is be fog dőlni. A szakhatóságokkal kapcsolatban megoszlottak a vélemények. Volt, aki szerint csak a szakma ellen dolgoznak, akadályozzák a munkát ahelyett, hogy kooperálnának és segítenék a szabályozás megismerését, alkalmazását. Nemesvölgyi A.  hangsúlyozta, hogy egyébként Magyarországon a jogszabályok is rendkívül elavultak, hiszen pl. Nyugat-Európában a pasztőrözetlen sajt kihelyezése a pultra teljesen megengedett, nálunk pedig tabu. Sallay Fanni tapasztalatai azonban éppen ellenkezőek, ő nagyon segítőkésznek és kedvesnek találja a szakhatóságokat.

Az alkalmazottak kérdésköre szintén sokat tárgyalt téma volt, mindenki szerint igen nehéz megtalálni azokat az embereket, akikkel hosszútávon is problémamentesen, gördülékenyen lehet együtt dolgozni. A leglényegesebbnek mindenki az inspirációt illetve annak hosszú távú fenntartását tartotta. Bolyki János úgy vélte rendkívül fontos, hogy a munkavállalót néha hagyjuk, hogy meghozza saját döntéseit, így ők maguk is érezhetik munkájuk értékét. Nemesvölgyi Attila szerint „azt kell segíteni, hogy a csapaton belül az individuum is ki tudjon teljesedni.”

Összességében egy rendkívül jó kezdeményezés szemtanúi lehettünk, azt gondoljuk, ezen tapasztalatok segíthetnek a vacilláló vállalkozó kedvű fiataloknak, hogy érdemes-e mélyebb betekintést szerezniük a gasztro-világ ügyes-bajos dolgaiba, ha pedig igen, akkor hogyan. Kíváncsian várjuk az esemény folyatatását!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr245652782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr495652782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása