A brit-német projekt

plumes de la cuisine , 2012.08.04. 19:52

20111224429.jpg    

        Egyik többszörösen kipróbált és mindenki által szenvedéllyel szeretett fogásunk, a Guinness-es marharaguval töltött pite különleges helyet tölt be a családi a 'la carte étlapon. Nem egy kis-nagycsaládi összeröffenésen került már az asztal kellős közepére, és fogyott el röpke fél óra alatt egy tepsinyi adag, annak ellenére, hogy nem sok tagot számlál a családi báli társaság,Guinnessragu.jpg bár az is hozzátartozik a nagy igazsághoz, hogy a pusztítás oroszlánrészét nem a kedves kisétkű nagymama vállalta magára, hanem inkább mi ketten, és természetesen édesapánk, akinek feneketlen bendőjéről sok oldal íródott a family-eposzok gyűjteményébe. A kellően besűrített marharagu magában hordozta a Guinness ízvilágát, égetett malátás csípését, amit remekül kiegészített a hozzáadott vörös cheddar lágyító hatása. Sokadik alkalommal elkészítve azonban úgy éreztük, ez a gentleman társat érdemel. Ekkor született az ötlet, hogy egy vacsora erejéig párt keresünk a délceg, de igen masszív brit úriembernek, hogy legyen ki megkösse kravátliját, kifényezze cipőjét, esetleg örök hűséget is esküdjön neki és elkísérje egy bálba, aminek történetesen pont a mi ebédlőasztalunk adott otthont Szenteste napján.

            De ki legyen a szerencsés hölgy? Ki lesz az, aki megmutatja magát, de mégis hagyja kibontakozni Pite uraságot? Abban egyezett a véleményünk, hogy valamilyen különlegesség lenne a jó választás. Hosszas tanakodás után arra jutottunk, hogy Pite uraságnak a füstösség az ami hiányzik, bár megvan nélküle is, érdekes ötlet lenne valahogy belekombinálni az ízek viharába azt is. Így hát gondoltunk egy nagyot, és egy asszonyinak egyáltalán nem nevezhető, hasonlóan uralkodó, karakteres, de jószívű fehérnépre esett választásunk, az Aecht Schenkerla Weizen Rauchbierre. Az igen különleges sört a németországi Bamberg városában állítják elő, neve igen szórakoztató, ugyanis a "schlenkern" kifejezés nem egyenes, dülöngélő járást jelent, a legenda szerint a bambergi serfőzde egyik főzőjének járása egy baleset után bicegővé, dülöngélővé, és a korabeli mesék szerint igen komikussá vált, őt nevezték a "Schenkerla-nak". A barnás színű, szüretlenségétől enyhén zavaros, tisztes habbal bíró búzasör illata enyhén szénszerű, ez értelmet igazán az első korty után nyer csak. A száj elejében uralkodó citrusos búzasör íz mellett szokatlan kísérőként erős, faszénfüsthöz hasonló utóíz jelenik meg, ami nem savanyodik meg később sem. A Weizen Rauchbiernek ezen füstös ízét szándékoztuk társítani kedvenc Pite uraságunk Guinness-es ragukarakterével, és ezen hétköznapinak egyáltalán nem mondható, gusztatorikus dominanciaharcokkal tarkított emlékezetes párosítás a feje tetejére állította a megszokott, protokollmenükkel minden évben antimeglepetést okozó úri-murit. Kettejük kezdeti egymás irányába tanusított félénksége, majd humorral fűszerezett feloldódása, később szenvedélyes, a nagykorú lelkeket is pirulásra késztető vad tánca a vendégek egyöntetű szeretetét vívta ki, hozzátenném, nem érdemtelenül, lévén többen tiltakoztak a párosítás ellen, így ezen személyek meggyőzése komoly eredménynek mondható. Tisztelegjünk hát a pedáns brit és a nagy port kavaró német násza előtt, mivel az estély során olyannyira összecsendültek, hogy örök hűséget fogadva egymásnak élnek mostmár az idők végeztéig.

sör+marharagu.jpg

 

 

Jaime Oliver receptje: Leveles tészta Guinness-es marharaguval töltve

 

Link az eredeti recepthez:

 

Videólink (magyarul):

 

Tahinis zöldborsóhumusz

    500 g zöldborsó

    1 teáskanálnyi római kömény mag

    1 teáskanálnyi köménymag

    Közepes maréknyi napraforgómag

    4 evőkanálnyi tiszta minőségű, extra szűz olivaolaj

 

            Saját ötletként adtuk hozzá a tahinis zöldborsóhumuszt az eredeti főtt zöldborsó helyett.

Fél kiló zöldborsót só hozzáadása nélkül főzzük meg úgy, hogy a víz épphogy ellepje. Miután megfőtt, leszűrjük és egy kényelmesen nagy méretű edénybe tesszük át. 1 teáskanál római kömény magot, ugyanennyi köménymagot és egy közepes maréknyi napraforgómagot megpirítunk, majd felaprítunk (esetleg mozsárban összezúzzuk). 4 evőkanál tiszta minőségű extra szűz olívaolaj kíséretében az egészet a borsóhoz adjuk, majd botmixerrel enyhén darabosra turmixoljuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr894695797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr264695797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása