Egy tanulságos fesztivál

plumes de la cuisine , 2012.09.01. 11:22

2012-08-31-573.jpg

(Kell egy gombóc sör?)

 

        Mindig gyorsabban ver a szívünk, megszaporodik lélegzetvételeink száma, ha ünnepet rendeznek a sörnek. Idén másodjára került megrendezésre a Budavári Sörfesztivál. Nagy lendülettel, szép reményekkel baktattunk fel a Budai Várnegyed macskaköves utcáin, útközben még átfutott fejünkön a gondolat, hogy a sörmámor helyett könyvlapok habjai közé merüljünk a közeli Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepén, de végül észhez térített minket a csípős esti szél. Nemsokára már rikító zöld karszalaggal felvértezve vágtunk neki a fesztivál kis utcáinak.

        A bejutás és a többszöri sorban állás nehézségeit - jegyvásárlás, kártyavásárlás, kártyafeltöltés, korsó bérlése - izzadságos munkával, de legyőztük, nem engedtük, hogy egy ilyen, Magyarországon amúgy teljesen megszokott sorban állás-szervezési inkompetencia kedvünket szegje. Hatalmas tér tárult szemünk elé, csak száraz számokban: 16 kisüzemi sörfőzde állított fel standot idén, mindegyik átlag 3-4 saját főzésű sört hozott el idén, ezenkívül a Dreher, a Heineken Hungary és a Pécsi sörfőzde is megjelent a magyar sörgyárak közül, valamint találkozhattunk egy csomó külföldi sörrel is.

2012-08-31-564.jpg

        A fesztiválon való részvétel sikeres lemenedzselésének titka: "Előre tudd, hogy mit akarsz kipróbálni!" Nyilván nem lehet egytől egyig végiginni az összes standot, habár alkoholtoleranciánk a detoxikálóba indulásig nem szabna határt ennek, józan ésszel szándékoztunk végiginni a kínálatot. Ha már sörfesztivál, ne ragadjunk le a bárhol beszerezhető, unalomig iszogatott ízetlen bolti lágereknél, inkább a ritkán fellelhető darabokat kóstolgassuk.

 

Amit mindenképpen érdemes megkóstolni:Large_brewdog-logo.gif


   Brew Dog Punk IPA és 5 a.m. Saint:  A Savoyai teraszon megtalálható Brewdog standot kötelező meglátogatni, két igen karakteres ízű sörük, friss, jellegzetes és ritkán tapasztalható komlóízükkel és csak a végén jelentkező csekély keserűséggel az este No. 1.-jai (megosztott cím).

   Rotburger szűretlen és Teufel: A pilisvörösváriak szűretlen söre régi kedvrotburger01.jpgencünk, mindig szívesen fogyasztjuk, azonban az igazi meglepetést az újonnan prezentált Teufel hozta, ami duplabakos erejével (8%), fűszerességével és félbarna titulusa ellenére bizonyos megvilágításban vérvörös színével szó szerint pokoli jó élvezetet adott.

   Bors Sörfőzde Little John és Tuck Barát: A két jellegzetes sört sem érdemes kihagyni, annak ellenére, hogy a Tuck Barát egyre könnyebben elérhető, például a Sörmanufaktúra által.tuckbarat.jpg

   Domján szűretlen meggysör: Nem csak azoknak ajánlott, akik csak ízesített sört képesek a torkukdomjansorfozde_01.jpgon legurítani, hanem a harcedzettebbeknek is. A kesernyés meggyíz mögött megjelenik a sör maga.

  

        A másik nagyon fontos útravaló és tanács, amivel szolgálhatunk: egyél otthon, hacsak nem akarsz belesüllyedni a magyar "fesztiválgasztronómia" (előre elnézést a gasztronómia szó használatáért) sötét, mély, bűzös és felháborítóan költséges pöcegödrébe. Bár már nem egyszer tapasztaltuk, mégis a mai napig hihetetlen számunkra kulabá.jpgaz ételek igénytelensége és az ehhez társuló megzabolázatlan árak. Volt ott minden, olcsó (300 Ft.-)  perec, ami valószínűleg a Hungaroring Magyar Nagydíj kajamaradéka a keménység alapján, 2000 Ft.-ért kóstolhattunk szarvast nem tudni mikor látott szarvaskolbászt és libatepertőt (4 vékony karika kolbi és 5 darab tepertő!!!). Láttunk 2000 Ft.-os kürtöskalácsot, mely véleményünk szerint, jobb híján, a kézművesség ára, ugyanis ízbeli eltérést nem tapasztaltunk az "utcaszéli 300ft-oshoz" képest. Az ínyencebbek ehettek zsírban úszó zöldségeket, (szét)sült kolbászokat és jó magyar csülköt is. Ezek alapján azt a következtetést vontuk le, hogy kicsiny hazánkban még mindig nem látnak túl a "SÖRMELLÉAKOLBÁSZJÓ" szemlélet egyszerűségén és blődségén, mert bár mi sem vetjük meg a hagyományos sörkorcsolyákat, mégis több fantáziát látunk a valós sörgasztronómiában, és dühünkben toporzékolunk, hogy egy ilyen nagy fesztiválon ez egyáltalán nem jelenik meg.

          Egy szó, mint száz, kiváló söröket ihatunk, csak meg kell találni, de még mindig az otthon csomagolt szendvics konyhaművészetét javasoljuk az italok mellé. Azonban tagadhatatlan tény, hogy a hangulat magával ragadó, mi remekül éreztük magunkat.

Címkék: sör fesztivál sörfesztivál

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr554745338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr874745338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása