A jó öreg sajtos roló
Kicsit átgondoltuk ezt a sajtos roló dolgot, nem tetszett nekünk annyira a margarinos krém, amit alig bírtunk legyűrni a torkunkon, meg untuk egy kicsit a bolti roló krémjének állítólagos "sajt" ízét is. Az elmúlt napokban több hagyományos roládot is ettünk és annyira elegünk lett belőle, hogy nekiláttunk elkészíteni a sajátunkat, természetesen egy kicsit másképp, de azért a megszokott úton maradva.
Bluecheese roló
Hozzávalók:
1,5dl tej
2 csapott kanál liszt
2 tojás sárgája + 1 a bekenéshez
Kb. 250-300 g natúr krémsajt (mascarpone vagy bármi egyéb)
150 g reszelt sajt
50-60 g kéksajt (lehetőleg erőteljesebb ízű)
50 g vaj
1 csomag leveles tészta
Az elkészítéshez szükségünk lesz rolóformákra, ami elég könnyen beszerezhető konyhafelszereléseket árúsító boltban vagy akár piacon.
A leírás alapján belátom, kissé nehéz elképzelni a munkafolyamatot, de a képek rengeteget segítenek!
A leveles tésztát, miután kiolvadt, nagyjából fél cm-es vastagságra nyújtjuk, majd 1 cm széles hosszanti csíkokat vágunk belőle. A rolóformákat bevajazzuk, utána pedig a csíkokat egyesével spirál alakban rátekerjük a formákra, figyelve, hogy legyen mindig egy kis átfedés.
Ha ezzel megvagyunk, 1 db felvert tojássárgájával megkenjük őket mielőtt kisütjük. 220fokra előmelegített sütőbe tesszük nagyjából 15-20 percre. Amikor szép aranybarnára sült, kivesszük és még forrón lehúzzuk a tésztarolókat a formáról, majd hagyjuk kihűlni.
A tölteléket úgy készítjük, hogy a tejet, a krémsajtot és a két tojás sárgáját lábosba tesszük, majd lassú lángon összefőzzük. Ha kész az elegy óvatosan hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. A reszelt sajt legnagyobb részét és a vajat beledobjuk, valamint a kéksajtot is belemorzsoljuk. Addig melegítjük, amíg minden elolvad és egy igen sűrű krémet nem kapunk. Ha kész, hagyjuk kihűlni. A vaj miatt megdermed, így végül tökéletesen kenhető állagú krémet kapunk.
Habzsák segítségével beletöltjük a krémet a kihűlt rolókba, majd a végét a maradék reszelt sajtba mártjuk, így nyeri el végső ismert küllemét.
4 komment
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.