Szocreál menza újratöltve vol. 2 - Marhapörkölt tarhonyával

plumes de la cuisine , 2013.02.06. 11:35

kezdő.jpg

A szocreál élt, él és élni is fog még egy ideig, ha máshol nem, legalább a kifőzdékben és a menzákon. A kockás terítők, hatalmas kondérok, cukrozott paradicsomlevesek, hústalan milánóik, homoktól fogcsikorgató és ecetes saláták, mócsingos húsok és mogorva konyhásnénik korszaka a mai napig nem áldozott le. Ezért is gondoltuk, hogy előszedünk egy igazi szocreál menzafogást, a marhapörköltet tarhonyával, darabokra szedjük és újragondoljuk. Az eredmény sok dologra emlékeztet, csak az eredetire nem.

 

Fekete sörös marhapörkölt tarhonyával:

Hozzávalók:

60 dkg marha felsál
4 fej csiperkegomba
3 paradicsom
1 vöröshagyma
2 teáskanál paprika (lehet kicsit csípős)
1 üveg Békésszentandrási Black Rose
Őrölt kávé
500 g házi tarhonya

A pörkölt lényege ez esetben a fekete sör és a kávé ízének dominanciája, nem véletlenül került bele unortodox módon kevés paprika. Először a felszeletelt paradicsomot és a hagymát 10-15 percig pároljuk lassú tűzön. Ezalatt bőven lesz idő egyforma kockákra vágni a marhahúst, amiről igyekezzünk minden kötőszövetes részt eltávolítani. A megpárolt zöldségekhez ezután adjuk hozzá a marhát, majd pirítsuk őket 7-8 percig. Ezután hozzáöntjük az egy üveg sört, nem kell izgulni, be fog kellőképpen sűrűsödni a leve a végére.

IMG_0194.JPG

A pörköltet lassú tűzön, épphogy forrásközelben kell tartani, így kell főzni nagyjából két órán át, ezalatt a sörös lé kellemesen besűrűsödik, az ízek koncentrálódnak. A felszeletelt gombát fél órával a vége előtt adjuk hozzá csak, így nem fog szétfőni.

IMG_0195.JPG

Az őrölt kávét szintén fél órával a vége előtt tegyük egy szűrőpapírba, és öntsünk rá forró vizet a pörkölt felett, nagyjából egy decit, lassan, így teljesen friss kávé fogja megdobni a sör ízét. A szűrőpapírban levő kávét mi még négy-öt percig a pörköltbe is belemártottuk, így is tovább ízesítve ezzel a kotyvalékot.
Két óra főzés után, ha a hús is megpuhult, vegyük le a tűzről.

A tarhonyát először kicsit beolajozott lábos alján pirítsuk meg, hogy enyhén megbarnuljon. Ezután az 500g-nyi mennyiséget nagyjából egy liter felforralt vízzel öntsük le és hagyjuk, hogy a tészta magába szívja. Ez nagyjából tíz perc alatt bekövetkezik, eleinte érdemes kevergetni, aztán le lehet fedni és várni. Ha túl sok vizet adunk hozzá, nagyon szotyakos és krémszerű lesz, ezért nem érdemes az egy litert túllépni.

IMG_0212.JPG

Ha kész, kevés chipsszerűen megpirított, vékony kolbászkarikákat is rakhatunk a pörkölt tetejére.

IMG_0217.JPGIMG_0226.JPG

Címkék: szocreál tarhonya menza marhapörkölt újratöltve

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr585065463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr115065463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása