Házilag "cserpesített" joghurt - a nehéz napokra

plumes de la cuisine , 2013.02.14. 11:58

kezdő_1.jpg

Vannak azok a reggelek, mikor szinte kong a hűtőszekrény belseje, haloványan sikongat csak ki az utolsó megmaradt zellerszár és két-három tojás. A tegnapi marhasült már csak emlék, az az isteni házilag készített ravioli is a múlt homályába vész, ellenben a túl keményre készült maradék csirke lassan egy hete virít a jobb alsó sarok mélyén, mint egy élő és lélegző lelkiismeret-furdalás, úgy figyelmeztet, hogy ételt ember nem dob ki, csak újrahasznál. Óh igen azt a tortát, amiről azt hitted, még lesz belőle két szelet ma reggelre, na pont azt falta fel valamelyik szeretted mindössze tíz perccel azelőtt, hogy felébredtél volna. Ha nem kapcsoltál volna be három szundit, most más lenne a helyzet. Müzlipelyhek? Hát azok legalább vannak, csak ahhoz még tej is kéne, amiből csak egy korty maradt már, kint esik a hó, hideg van, közért messze. Utolsó mentsvár a hűtő ajtajának kis szegletében megbújó utolsó üveg joghurt.


Ismerős a helyzet? Így született a házilag "cserpesített" joghurt.

Házi almás-fahéjas gyümölcsjoghurt


Ez egy igazán egyszerűen elkészíthető csemege. Példaként egy almás-fahéjas változatot írtunk le, de az alapötlet kiváló alapanyag saját kísérleteink számára. Próbáljátok ki ugyanezt körtével, vagy bármilyen bogyós gyümölccsel, garantáltan jó eredményt fogtok kapni. A fűszerek terén is eresszük el fantáziánkat, menta, rozmaring vagy zsálya eszméletlenül frissé varázsolja az édes gyümölcsös ízt, a bevállalósabbak kevés chilivel is próbálkozhatnak.


2 édes alma(pl.: pink lady, ez lenne a legjobb, vagy golden)
2-2,5 evőkanál cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csipet só

1 pohárnyi joghurt

Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, kicsumázzuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Közepes lángon egy lábosban lefedve összepároljuk, míg kissé megpuhul és összefonnyad, ez nagyjából 10 percig tart. Amint ezzel megvagyunk, rászórjuk a cukrot, a csipet sót és a fahéjat és tovább melegítjük, hogy a cukor ráolvadjon és vékony karamellás réteg alakuljon ki rajta.

alma.jpg

Amennyiben nagyon száraznak ítéljük, egy korty tejjel higíthatjuk (már ha találunk az üresen kongó hűtőben:). Ha kész hagyjuk kihűlni, majd a felét botmixerrel pépesítsük össze. Elvegyítjük a darabos és a pépes részét , majd egy pohár aljára kiszedünk egy adagnyit. A joghurtot finoman ráöntve ízlésesen tálalhatjuk. 

IMAG0323.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr965080093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr75080093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása