Egy Legendás húsvét

plumes de la cuisine , 2013.03.31. 21:40

egy.jpg

Húsvétolni többféleképpen is lehet. Megünnepelhetjük a pénteki böjt végét egy kiadós sonkazabálással, epeömlésig tömve magunkat füstölt hússal, tojással meg a jó öreg újhagymával. Kimerészkedhetünk a kertbe is, várva azt a mutáns nyulat, amelyik az evolúció fanyar humorának eredményeképp minden évben csokitojással igyekszik szaporodni. Idén, bármennyire is hihetetlen, akár hóembert vagy hókisasszonyt is építhettünk. Én azonban most egy kicsit más vizekre eveztem és megpróbáltam a mostani ünnepet szó szerint legendássá tenni.

Félreértés ne essék, nem álltam neki csodát tenni idehaza, nem lapoztam fel semmilyen kódexet, nem poroltam le az Artúr király meséit és tettem be a rég nem használt diavetítőbe. Viszont ellátogattam egy olyan helyre, amiről a jövőben, ha legendákat nem is, de ódákat valószínűleg sok sörszakértő, főkortynok, hobbivedelő, ivógourmet és nagypiás fog sörrel teli pofával zengedezni. A 16. kerületi Legenda Sörfőzde, ami minden valószínűség szerint jövő héten már megnyitja kapuit, nem semmi alapanyagokból lett összegyúrva, ennek receptjét most megpróbálom a lehető legkörültekintőbben lefirkantani.

négy.jpg

Adva van először is a magyar házi sörfőzés alfája és omegája, a nagytapasztalatú malátakotyvasztó, Kovács József a.k.a. Signore Olasz. Ő szövetkezett a Sörmanufaktúra hajójának két kapitányával, Utassy Rolanddal és Tibold Ákossal. Na ez a három létfontosságú összetevő lett összegyúrva sok-sok komlóval, több száz kilónyi malátával, egy jó adag élesztővel, pár 900 literes erjesztőtartállyal, egy-két cefréző- és komlóforralóüsttel, no meg egy szép kis házzal, ahol ezek mellett még egy kocsmahelyiség is elfér. Ezt az egyveleget nevezte el az előbb említett három hozzávaló Legenda Sörfőzdének. És bizony én már hetek óta perzselődtem a kíváncsiságtól, hogy belekóstolhassak ebbe a furcsa képződménybe.

kipa és pokerface.jpg

A főzdében már csurig vannak a tartályok, a palackok szinte éheznek a sörökre, akárcsak a türelmetlenül toporgó kóstolni vágyók. A főzde nagyon sok különleges és figyelemre méltó sörrel fog jelentkezni, IPA fronton senki sem fog hiányt szenvedni, lesz Kelet-Indiai Társaság IPA, Pokerface Pale Ale és egy Brutál bitter névre keresztelt komlócsoda, amit volt szerencsém megkóstolni is, és bizony a Chinook-Cascade-Amarillo orgia hatására eszembe jutott a régi mondás, amit egy hölgy kommentált oda egy kockahasú sztárocska félmeztelen, nyálas fotója alá valami divatblogon: tegyetek egy vödröt alám. Ezt konvertálja át nyugodtan mindenki férfinemre, ha tudja, nekem csak olyan kifejezések jutottak eszembe, amik finoman szólva is túllépik egy gasztroirodalmi blog hatáskörét. A Legenda jelentkezik egy brown ale-lel is, amit találóan James Brown-nak neveztek el, lesz még egy búza is, a Six Fingers Weisse, egy szűretlen, a Folyékony Kenyér, valamint kaphatók lesznek a korábbról ismert Olaszházi sörök is, a Bitumen, a Diesel és a Meggysör is.

six fingers és james brown.jpg

folyékony kenyér.jpg

A főzdében zajlottak bérfőzések is, ennek eredményeképpen nemsokára találkozhatunk az idei II. Házi Sörfőzők Nemzetközi Versenyének abszolút győztesével, a Távoli Galaxis IPA-val, valamint egy másik ínyencséggel is. Szombaton ugyanis a nemzetközi hírnévre is szert tett házi sörfőző, Bajkai Tibor főzte le a szemem előtt a Tibeer Dühös nevű sörét, ami a sokak által ismert belga különlegesség, a Duvel hazai ikertestvére. Így, hogy volt szerencsém látni a főzdét működés közben, nyugodt szívvel merem kijelenteni, hogy félelemre semmi ok, a jövőbeli italainkat hozzáértő kezek szorgos munkája formálta, és bevallom, már úgy várom a nagy megnyitást, mint gyerekkoromban a karácsonyt, amikor előre kilestem és kibontottam az összes ajándékomat, abba bele sem gondolva, hogy úgy még hosszabbak lesznek az ébrentöltött éjszakák a nyavalyarágta huszonnegyedike estéig. Na de addig is, jobb híján azt hiszem várakozó állásba helyezkedek az ebédlőasztalnál és elnyammogok pár szelet sonkát meg húsvéti kalácsot. Én így böjtölök a Legendára.

Ha tetszett, kövesd a Facebook-oldalunkat.

Címkék: sör húsvét ital legenda sörfőzde IPA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr985186385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr845186385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása