Last minute Főzdefeszt Kalauz
Javában tombol a kézművessör-őrület a Palotanegyedben, minden valamire való "beergeek" bent kortyolgatja a jobbnál jobb italokat. Ha még nem voltál, de holnap tervezel kimenni, itt egy rövid kalauz, a teljesség igénye nélkül, hogy miket érdemes mindenképpen kóstolni. "Ökör iszik magában", tartja a mondás és ez átvitt értelemben a Főzdefesztre is igaz, mert annyi a jó és új sör, hogy ha egymagadban állsz neki végigkóstolni, ökörként fogsz négykézláb hazakeveredni. Úgyhogy haverokat összeboronálni és ismerkedésre fel.
(A Legenda standja)
Grabanc Hopaocolypse: A Kálvin térről indulva elég hamar belebotlunk Armando idei főztjébe, amit egy rakat újvilági komló felhasználásával főzött le. Az IPA-k kedvelői imádni fogják, a "szaglóhámszaggatóan" gyantás, citrusos és zöldfűszeres komlóaromáját és a komlókeserű mellett remekül kibontakozó gyantásabb karakterét.
(Jokert Grabancon fogták)
Legenda Jokerface IPA: Már pár hete terjedt a hír Facebookon, hogy Joker feléledt és végre sikerült is ezt megkóstolnom. Le a kalappal a Legenda előtt, nem gondoltam volna, hogy a Pokerface-t túl fogják szárnyalni, de ennek az american pale ale-nek a sokkal erőteljesebb gyantássága, csipkedősebb aromája és mézszerűen simuló teste sokkal közelebb áll az én ízlésvilágomhoz.
Viskovy NZ Ale: A cseh illetőségű Pivovar Vyskov söre egy új-zélandi nemesítésű Cascade komlóval lett főzve és hozza az új-zélandi komlók összetéveszthetetlen trópusi gyümölcsös aromáját, ami mellé bekerül a tengeri moszatok illatkomponense is (eléggé hasonlít a BrewDog Waimea-jához). Mindenképpen kóstolni, igazi különlegesség.
(Marian a lemenő nap fényében)
Bors Maid Marian: A Bors lassan teljesen elfogyasztja a Robin Hood szereplőit, de szerencsére még megmaradt itt Marian Maid, aki a filmbeli karakterrel ellentétben egy remekül sikerült, enyhén fanyar mézes búza, aminek már a színétől feláll az ember hátán a szőr.
(Armando arca ezúttal nem került rá a cimkére)
Armando söre: Armando nemcsak az újabb Grabancot hozta el, hanem a Békésszentandrási Sörfőzde új söréhez is a nevét adta. Az ő tiszteletére készítették el ezt a bitter-re hajazó, de nagyon kellemesen és harmonikusan komlózott sört, amit a Darshan udvarban kóstolhatunk.
Aecht Schlenkerla Krausen: A Sörmanufaktúra standjánál csapolják a bambergi illetőségű főzde szezonális sörét, aminek lényege az, hogy a kész sörükbe beletesznek egy keveset a friss sör fanyarságot adó tetejéből, amiben még aktív élesztő van (a németek ezt a technikát kräusening-nek hívják). A főzdére jellemző füstöltmalátás íz itt is megjelenik, de sokkal lágyabban és könnyedebben, szóval ezt a sört is mindenképpen ajánlanám.
(A Mi újság, Wagner úr? csapján egy lefejezett baba díszeleg))
Hopfanatic White Hops: Magyarországon stílusteremtő sört hozott a Főzdefesztre a Hopfanatic, ugyanis a White Hops nem más, mint egy kellemes, alap bajor búza amerikai komlókkal megvadítva. A buza kellemes lágysága és egy kevés citromhéjas keserű után kibontakozik a ctrusos, búzát remekül kísérő komlóaroma, amitől egészen különleges lesz ez a sör. A Hopfanatic előtt kígyózó sor magáért beszél.
Rizmayer Maibock: Ezt a kellemes, típusához igazodva komlósabb, bajor tradíciók szerint tavasszal főzött sört is nagyon ajánlott kóstolni, a Sörbúvár már korábban szép és terjedelmes elemzést is készített róla.
Első körben ennyit, aki volt, írja meg a tapasztalatait és azt is, hogy mi ízlett a legjobban. Aztán mikor már teljesen elázunk a (sör)esőben, el lehet kezdeni néhány palackot lementeni ínségesebb időkre is.
1 komment · 1 trackback
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Főzdefeszt 5.0 2013.06.09. 19:41:22
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.