Kenyér otthonról, egyszerűen
Jó és különleges kenyeret készíteni nem is akkora ördöngösség, mint elsőre gondolnánk.
Édesanyám egyik kedvenc elfoglaltsága a különböző kenyerek készítése, mindig egy kicsit módosítgatva az előző recepten, kicsit diósabban, kicsit több vajjal, ennyi percig, annyi óráig. A végeredmény állandó jelleggel múlja felül a nagyüzemi és különböző, háziasabbnál nagymamásabb kenyereket árusító boltok kínálatát. Ezért is kértem meg őt, hogy firkantsa le a legutóbbi receptjét. Kenyerezésre fel!
Kenyér recept
Ez a változat a kenyér alapreceptjének saját módosítása. Nem tartom be rigorózusan,egyrészt attól függ, mi van otthon, másrészt attól is , mihez van éppen kedvem.
De persze a jó hozzávalók mindig a siker zálogai.
Az alaprecept:
1 kg fehér liszt
5 dkg friss élesztő vagy 21 g szárított
610-620 ml langyos víz
3,5 teáskanál ( kb 32 g) só
1 evőkanál cukor
2 evőkanál oliva olaj
A módosított hozzávalók:
15 dkg fehér liszt
15 dkg zabpehely
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
30 dkg teljes kiőrlésű graham liszt
5 dkg friss élesztő
2 púpos evőkanál búzakovász
Bő evőkanál méz
3,5 teáskanál só
2dl kefír
4,1-4,2 dl víz
1 evőkanál vaj
Fűszerek: pirított köménymag, ánizs, őrölt római kömény
Pirított dió és tökmag
Először elkeverem a liszteket és a sót, egy mélyedésbe teszem a mézet, az élesztőt és a kovászt, ráöntök kb. 1,5 dl vizet, a széléről hozzákeverek némi lisztet, letakarom és hagyom kissé kelni. Közben megpirítom a diót, egy konyharuhába tekerem és meggyúrom, így lepereg a belső héja. Megpirítom a tökmagot és a köményt is, ezeknek kissé hűlni kell. Ha feljött az élesztő, jöhet a dagasztás: ezt lehet kézzel is, de hosszas próbálkozás után rá kellett döbbennem, hogy konyhagéppel szebb eredményt érek el. Tehát elkezdem hozzáadni a kefírt, vizet, a magokat, fűszereket , a folyadék mennyisége változhat a liszttől függően. Ha már nem teszek több folyadékot, jöhet a puha vaj a végén. Letakarom, és hagyom legalább kétszeresére kelni. Ezután egy lisztezett felületen átgyúrom, ez nagyon fontos, ekkor alakul ki a végleges szerkezete a kenyérnek. A teljes mennyiséget ketté osztom, hosszúkásra formázom, lisztbe hempergetem, és a tepsiben bevagdosom. Amíg a sütő 200 fokra melegszik, hagyom újra kelni, ekkor a bevágások mentén a lisztezett tészta szépen " kinyílik". A sütőbe helyezés után 10 perccel visszaveszem a hőfokot 170 fokra, persze fokozatosan hűl vissza. Összesen egy órát süljön a kenyér. Ha kész, rácson hagyom kihűlni. Ezután konyharuhába tekerve szoktam tárolni.
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.