Karácsonyi Holtgasztro Online Fesztivál

plumes de la cuisine , 2012.12.09. 21:47

thomas-kinkade-blessings-of-christmas-17900.jpg        

(Thomas Kinkade: Blessings of christmas)

     

  Lassan mindenkit megérintett már a Karácsony szele. Van, aki alig bír a bőréből nem kiugrani, van, aki inkább képzeletbeli csigaházába húzódna vissza, s fartájékának közepére kívánja az egész mizériát. Egyesek már most ajándékok garmadáját tudhatják a pincéjük rejtekében, mások még egy lépést sem tettek a boltok irányába. Mi idén karácsonykor új, de mégis karácsonyt idéző ízekkel akarunk egymásnak kedveskedni. Szeretnénk új értelmet adni ennek az ünnepnek, amit véleményünk szerint az ajándékozási kényszer egy teljesen rossz irányba vitt el. Útjára indítjuk tehát idén a Karácsonyi Holtgasztro Online Fesztivált, aminek keretében szeretnénk, ha mind több ünnepi asztalra kerülne különleges, hagyományostól eltérő fogás, ezzel ajándékozva meg szeretteinket. December 26-ig több fogást fogunk ennek jegyében a blogra feltenni és ezalkalommal a Ti segítségeteket is kérjük. Küldjetek saját készítményeket, ötleteket, amiket az asztalra fogtok varázsolni. Ezúttal szólaljon meg mindenki, akinek elege van a boltokon keresztül rohangálásból, a sorban állásból és kreativitását hajlandó lenne konyhai keretek között kamatoztatni. Idén alakítsuk a karácsonyi fogásokat közösen.

 

Az első versenyző:

 

Szentesti oldalas:

 

A karácsony íz- és illatvilágát próbáltuk belevarázsolni ebbe a fogásba. Az oldalast 1-2 bordánként vágjuk fel, úgy fogjuk őket puhára sütni. A lényeg a hozzá használt szósz, amiben bőségesen kell megfürdetni a húst. Az alapja worchester-szósz, amibe bőséggel teszünk mozsárban összetört koriandermagot, kevés mogyoróolajat és sok-sok őrölt fahéjat. A hússzeleteket fél-egy percig mártjuk bele, úgy, hogy teljesen ellepje azokat. A szószban fürdetett húsokat a sütéshez használni kívánt tepsibe tesszük, és egy óráig pihenni hagyjuk.

2012-12-08-779.jpg

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd az oldalast 70-75 percig sütjük, egyszeri átfordítással. A hús akkor van kész, ha a csontról könnyen leválasztható, és a beleszúrt hústűt 3 másodperc után kihúzva és a nyelvünkhöz érintve forróságot érzünk. Vigyázzunk, hogy a legtöbb hús sok levet ereszt, ezt a sütés alatt öntsük ki a tepsiből, különben az oldalas alsó része főtt lesz. Mielőtt a sütőből végleg kiszednénk, tegyünk kevés mézet a tetejére és grillezzük meg 3-4 percig.

2012-12-08-785.jpg

 

Köretnek csinálhatunk nyersen lereszelt és sózott káposztát sült fenyőmaggal, és krumplipürét is. A krumplipüréhez ne sajnáljunk vajat és tejet adni, nagyon lággyá varázsolja. Az oldalas mellé jól passzol a burgonyapürébe kevert Colman's mustár, ezt is érdemes kipróbálni.

Jó étvágyat hozzá!

Címkék: fesztivál karácsony oldalas

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr234956747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr184956747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása