Édesanyám kalácsa

plumes de la cuisine , 2012.12.18. 23:15

2012-12-15-813.jpg

Konyhatündér anyukámat is sikerült befogni a sütő körül tüsténkedni, következik a recept:

Karácsonyi sós kalács

 

A sós kalács receptjét a nagymamámtól örököltem, s bár ez a " nagyi sütije " kifejezés a reklámok által elcsépeltté vált, nálunk valóban háztartásról háztartásra szállt az ötlet. Eredetileg a húsvéti sonka párjának szánták, én most a karácsonyi reggeliasztalra gondoltam újra néhány az évszakhoz illő hozzávalóval.

 

Mit készítsünk elő?

 

1 kg fehér liszt

5dkg élesztő

6dl tej

3 tojás sárgája, még 1 a bekenéshez

7dkg méz

16 dkg vaj

3,5 csapott kávéskanál só

50 g pirított fenyőmag

10 dkg reszelt márvány sajt

15 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack

2012-12-15-815.jpg

 

Természetesen a jó minőségű termékek még csodálatosabbá tehetik művünket, házi vaj, farm tojás, jó liszt, házi vaj.....

 

A lisztben elkeverjük a sót, majd egy mélyedést alakítunk ki benne, és ebbe csorgatjuk a mézet, morzsoljuk az élesztőt és egy deci szobahőmérsékletű tejet. Amíg felfut megpirítjuk a fenyőmagot, lereszeljük a sajtot és felaprítjuk az aszalékot, a maradék tej harmadában felolvasztjuk a vajat. Ha az élesztő kétszeresére nőtt, kezdhetjük a dagasztást: hozzáadjuk a tejet, a sajtot, a lehűlt fenyőmagot, a sárgabarackot, majd a végén a tej-vaj keveréket. Szép simára kell kidolgozni, ki hogy szereti, kézzel , ha van kedvünk " egy kis edzéshez" vagy konyhagéppel, ha sietünk. Pici lisztet szórva a tetejére, letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni. A végleges formáját akkor éri el, amikor lisztezett felületen még párszor átgyúrjuk, majd 5 részre osztva hengereket nyújtunk, és azokat megfonjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és a felvert tojás sárgájával megkenjük. 200 fokra melegített sütőben kezdjük sütni, negyed óra múlva visszaengedjük a hőfokot 170 fokra , tűpróbáig hagyjuk benn. Először a tepsiben hagyjuk hülni, de ha már megfogható, átrakjuk egy rácsra. Ha teljesen kihűlt, vászon kendőben tároljuk, már ha maradt a kóstolás után még belőle....

2012-12-15-814.jpg

Címkék: fesztivál karácsony kalács

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr14972436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://holtgasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr224972436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

©2012 Gasztroszexuális - Holtgasztro.blog.hu

süti beállítások módosítása