Édesanyám kalácsa
Konyhatündér anyukámat is sikerült befogni a sütő körül tüsténkedni, következik a recept:
Karácsonyi sós kalács
A sós kalács receptjét a nagymamámtól örököltem, s bár ez a " nagyi sütije " kifejezés a reklámok által elcsépeltté vált, nálunk valóban háztartásról háztartásra szállt az ötlet. Eredetileg a húsvéti sonka párjának szánták, én most a karácsonyi reggeliasztalra gondoltam újra néhány az évszakhoz illő hozzávalóval.
Mit készítsünk elő?
1 kg fehér liszt
5dkg élesztő
6dl tej
3 tojás sárgája, még 1 a bekenéshez
7dkg méz
16 dkg vaj
3,5 csapott kávéskanál só
50 g pirított fenyőmag
10 dkg reszelt márvány sajt
15 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack
Természetesen a jó minőségű termékek még csodálatosabbá tehetik művünket, házi vaj, farm tojás, jó liszt, házi vaj.....
A lisztben elkeverjük a sót, majd egy mélyedést alakítunk ki benne, és ebbe csorgatjuk a mézet, morzsoljuk az élesztőt és egy deci szobahőmérsékletű tejet. Amíg felfut megpirítjuk a fenyőmagot, lereszeljük a sajtot és felaprítjuk az aszalékot, a maradék tej harmadában felolvasztjuk a vajat. Ha az élesztő kétszeresére nőtt, kezdhetjük a dagasztást: hozzáadjuk a tejet, a sajtot, a lehűlt fenyőmagot, a sárgabarackot, majd a végén a tej-vaj keveréket. Szép simára kell kidolgozni, ki hogy szereti, kézzel , ha van kedvünk " egy kis edzéshez" vagy konyhagéppel, ha sietünk. Pici lisztet szórva a tetejére, letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni. A végleges formáját akkor éri el, amikor lisztezett felületen még párszor átgyúrjuk, majd 5 részre osztva hengereket nyújtunk, és azokat megfonjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és a felvert tojás sárgájával megkenjük. 200 fokra melegített sütőben kezdjük sütni, negyed óra múlva visszaengedjük a hőfokot 170 fokra , tűpróbáig hagyjuk benn. Először a tepsiben hagyjuk hülni, de ha már megfogható, átrakjuk egy rácsra. Ha teljesen kihűlt, vászon kendőben tároljuk, már ha maradt a kóstolás után még belőle....
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.