Mentás zöldborsókrémlevessel a kánikula ellen
Kint 40 foknál is magasabbra szökik néha a hőmérő higanyszála, étvágyunk aligha van, de azért csak vágyik az emberfia valami igazán üdítőre és finomra (és nem, nem nincs több dinnye!). Ezen igényeinket kielégítendő próbáltunk valami egyszerű, de mégis különleges, hűsítő finomságot produkálni. Íme az eredmény:
Hideg zöldborsókrémleves mentával és fűszeres fetával
(4 normál emberi adag, bélpoklosoknak 2)
0,5 kg zöldborsó
2 szál újhagyma
1-1,5 dl tejszín
1 bő maréknyi mentalevél
1 csipet őrölt szerecsendió
1 "facsarintás" friss citromlé (értsd: 4-5 csepp)
Só, frissen őrölt bors
Feta sajt, kakukkfű, rozmaring (lehetőleg friss)
A borsót a felaprított újhagymával és egy csipet sóval felrakjuk főni annyi vízben hogy bőven ellepje. Ha a borsó ráncosodik és van illata levesszük a tűzről. Felaprítjuk a mentát, belekeverjük, majd az egészet pépesre turmixoljuk. Ezutàn alacsony lángra visszatesszük a tűzhelyre, mehet bele a citromlé, némi szerecsendió, ízlés szerint só, bors, végül a tejszínt is belekeverjük. Megvárjuk, amíg egy utolsót rottyan, majd a tűzról levéve egy óràig hűlni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a fűszeres fetasajtot feltètnek. Szóval: melegítsünk olivaolajat egy kisebb serpenyőben, mikor az olaj felhevült, rádobjuk a kakukkfüvet és a rozmaringot, kissé megpirítjuk. Megforgatjuk benne a vastagra szelt fetát és megpróbáljuk ízlésesen tálalni (jelentsen ez bármit is).
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.